Vasketemperatur

Der koster penge, at vaske sit tøj ved en højere temperatur end i almindeligt koldt vand. At varme vand kræver energi og dermed er det blevet et miljøspørgsmål om tøjet kan vaskes effektivt ved den ene eller anden temperatur. 

Kikker vi på vores almindelige vasketøj og hvor meget og hvilken type snavs vi skal have fjernet får vi hurtigt et par svar. Meget af vores vasketøj består af t-shirts, skjorter og bluser som reelt ikke er mere beskidte end, at de kan vaskes i koldt vand og uden brug af nogen form for vaskemiddel. I den anden af skalaen finder vi undertøjet, arbejdstøjet og de svedige sportstøj, det kræver både et effektivt vaskemiddel og en forhøjet temperatur.

Uanset om den "rene" vasketøj vaskes i koldt vand og det "beskidte" vasketøj vaskes med vaskemiddel i opvarmet varmt vand er der et miljøforhold som spiller ind for begge typer vask. Vaskemaskinen skal fyldes med den anbefalede mængde, så der ikke medgår mere vand og energi til vaskningen end nødvendigt. Overfyldes en vaskemaskine sparer man måske vand, men tøjet bliver ikke rent.

Vask i varmt eller kogende vand er i nogen tilfælde nødvendigt af hygiejniske grunde. Er der sygdom i familien kan der ved berøring af vasketøj være en smittefare lige som smitten kan gå brede sig fra tøj til tøj. Så er der eksempelvis diare i familien, så glem alt om koldt vand hvis smitten skal standes effektivt. 

Desinfikation af vasketøj sker ved kogning, alternativt kan vaskemiddel med eksempelvis percarbonat afhjælpe problemet, for percarbonat danner ilt som er kimdræbende. Ved vask med denne type vaskemiddel kan tøjet desinficeres ved lavere temperatur, så kogevask kan undgås. Nogle producenter tilsætter i stedet for percarbonat bakteoricider for at sikre, at vaskemidlet er aktivt ved lav temperatur. 

Flere af de store producenter af vaskemidler har brugt store ressourcer på at fortælle, at de har en effektivt vaskemiddel som kan fjerne pletter og vaske tøjet helt rent koldt vand eller ved bare 15 grader. Det har imidlertid vist sig ved uafhængige tests, at påstandene om helt rent tøj ikke holder vand. Men producenterne er ved, at vise en vej hvor miljøspørgsmålet om lav vasketemperatur i høj grad har vækket forbrugernes interesse. En interessant vinkel i denne debat er at nogle forbruger i miljøets navn vælger vaskemiddel til lav temperatur i stedet for et økologisk produkt, som er effektivt fra måske 25-30 grader, så måske er det ikke forbrugernes miljøbevidsthed, som er afgørende men i stedet prisen pr. vask.