Pletter på Tøj og Textiler

1. Drikkevarer, cola og sodavand. 
Gnid lidt flydende galdesæbe på sodavandspletten, lad galdesæben virke mindst et kvarters tid og gerne længere. 

2. Drikkevarer, drinks. 
Gnid pletten ind med galdesæbe og vask derefter på det sædvanlige vaskeprogram. 

3. Drikkevarer, frugtsaft. 
A. Pletter fra de fleste typer frugtsaft fjernes ved fugte og gnide pletten ind med galdesæbe. Når galdesæben har opløst pletten vaskes tøjet på det sædvanlige vaskeprogram. 
B. Hvis frugtsaften er trukket godt ind i tøjet kan det være nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. I alvorlige tilfælde kan det lyse tøj vaskes med pletfjerner mens mørkt og sort tøj vaskes almindeligt. 

4. Drikkevarer, hvidvin. 
Gnid pletten med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. 

5. Drikkevarer, juice. 
Pletter fra de fleste juicetyper kan fjernes ved at indgnide pletten med galdesæbe, hvorefter tøjet vaskes på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. 

6. Drikkevarer, kaffe og cacao. 
Pletter fra kaffe og cacao fjernes ved at gnide pletten med galdesæbe, hvorefter tøjet vaskes på sædvanligt vaskeprogram. 
Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. 

7. Drikkevarer, mælk og mælkeprodukter. 
Pletter fra mælk og mælkeprodukter forbehandles med galdesæbe og tøjet vaskes på normalt vaskeprogram. 

8. Drikkevarer, rødvin. 
A. Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner, mens de mørke vaskes med et almindeligt vaskemiddel f.eks. Ulrich Natürlich
B. Fugt den fugtige rødvinsplet med glycerin, rødvinens farves bindes i den fedtede glycerin og i stedet for en rødvinsplet fås en rød fedtplet. Fedtpletten fjernes ved at vaske tøjet i rent galdesæbe ved normal tempeatur. 

9. Drikkevarer, the. 
Gnid pletten med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. 

10. Drikkevarer, øl. 
Skyl ølpletten med vand og vask derefter på normalt vaskeprogram. 

11. Dyr, fugleklatter. 
Sæt tøjet i blød i flydende galdesæbe og lad det virke, derefter tøjet med almindelig vaskemiddel og i vanskelige tilfælde med pletfjerner. 

12. Dyr, hundebæ / fækalie. 
Sæt i blød i galdesæbe og vask med vaskemiddel og pletfjerner. 

13. Dyr, opkast. 
Sæt tøjet i blød i galdesæbe og vask med vaskemiddel og pletfjerner. 

14. Dyr, urin. 
Sæt i blød i galdesæbe og vask med et almindeligt vaskemiddel og pletfjerner. 

15. Farve, maling, akrylmaling. 
Acrylmaling fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Der udvises stor forsigtighed, da terpener kan opløse visse kunststoffer. Prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tøjet. 

16. Farve, maling, oliemaling. 
Pletter fra oliemaling fjernes ved at gnide pletten med galdesæbe.

17. Farve, maling, vandbaseret. 
Skyl straks med vand og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. 

18. Farve, maling, træbejse. 
Træbejse fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Forsigtigt, da disse midler også kan opløse visse kunststoffer. Prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tøjet. 

19. Farve, maling, træbeskyttelse. 
Pletter fra træbeskyttelse fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring, som er et økologisk og særdeles kraftigt rengøringsmiddel. Udvis forsigtighed, da terpener kan opløse visse kunststoffer, så prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tøjet. 

20. Farve, blæk, kuglepen og tusch. 
A. De fleste har husholdningssprit, som virker på nogle typer kuglepens- og tuschstreger. Fjern stregerne hurtigst muligt og inden blækken tørrer ind.
B. Virker spritten ikke, fjernes pletter både våde og tørre fra blæk og kuglepenne med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Brug af rengøringsmidler med terpener bør ske med største forsigtighed, da disse midler også kan opløse visse kunststoffer. 

21. Farve, skosværte. 
Pletter fra skosværte fjernes ved at gnide pletten med galdesæbe. 

22. Farve, plantefarve.
 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner og mørke vaskes almindeligt. 

23. Græs. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. 

24. Jord og jordslået. 
Sæt tøjet i blød i galdesæbe, vask med vaskemiddel og pletfjerner. 

25. Klæbe, asfalt og tjære. 
Pletter fra asfalt og tjære fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Visse kunststoffer opløses af terpener, så prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tøjet. 

26. Klæbe, harpiks. 
Pletter fra harpiks fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Forsigtigt, da disse midler også kan opløse visse kunststoffer. Prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tøjet. 

27. Klæbe, lim, skolelin, kontaktlim. 
Pletter fra forskellige typer lim fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Forsigtigt, da disse midler også kan opløse visse kunststoffer. 

28. Klæbe, tyggegummi. 
A. Tyggegummi fjernes ved at lægge tøjet i fryseren, så tyggegummiet bliver hårdt. Skrab derefter så meget af det frosne tyggegummi væk.
B. Rester af tyggegummi fjernes med enten renset benzin eller et rengøringsmiddel med terpener. Terpener findes blandt andet i Ulrich Natürlich økologiske orangerengøring. Da terpener kan opløse visse kunststoffer prøves først på et usynligt sted på tøjet. 

29. Klæbe, voks. 
Fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Forsigtigt, da disse midler også kan opløse visse kunststoffer. Prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tøjet. 

30. Kosmetik, creme. 
Gnid pletten med ansigtsvand, ansigtsrensevæske indeholdende alkohol, og vask derefter tøjet på det sædvanlige vaskeprogram. 

31. Kosmetik, deodorant. 
Gnid pletterne med galdesæbe eller læg tøjet i blød, vask derefter på sædvanligt vaskeprogram med almindeligt vaskemiddel. 

32. Kosmetik, læbestift, mascara, make-up og neglelak. 
Gnid pletten med en ansigtsvand, ansigtsrens indeholdende alkohol, og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. 

33. Mad, banan og bær. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange kan det være nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner, mørke textiler vaskes med et almindeligt vaskemiddel. 

34. Mad, chokolade. 
Gnid pletten med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner, mørke vaskes med almindeligt vaskemiddel. 

35. Mad, dressing, fedtpletter, madolie og salatolie. 
Gnid pletten med galdesæbe, og vask dernæst på sædvanligt program. 

36. Mad, frugt. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner, mørke vaskes almindeligt. 

37. Mad, karry. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner, mens mørke vaskes med et almindeligt vaskemiddel. 

38. Mad, ketchup. 
Gnid ketchup pletten med galdesæbe og lad sæben virke inden tøjet vaskes på sædvanligt vaskeprogram med almindeligt vaskemiddel og normal temperatur. 

39. Mad, madkulør. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. Lyse tekstiler vaskes med pletfjerner, mens de mørke vaskes med et almindeligt vaskemiddel flydende eller pulver. 

40. Mad, marmelade. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. 

41. Mad, mayonnaise. 
Fjern med klud og skyl efter. Mayonnaise pletter fjernes med KOLDT vand. 

42. Mad, mælkeprodukter. 
Gnid med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. 

43. Mad, pizza tomatsovs og almindelig sovs. 
Fjern sovsen med en kniv, gnid derefter pletten med galdesæbe, lad sæben virke et stykke tid og vask endelig tøjet i vaskemaskinen på det sædvanlige program med almindeligt vaskemiddel. 

44. Mad, sovs, tomatsovs på uld. 
Befugt pletterne med galdesæbe, lad galdesæben virke et stykke tid og vask sæben forsigtigt ud ved almindelig håndvaskning.

45. Mad, rødbedesaft og rødkål. 
Forbehandel pletten med afkalker, gnid ind med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram med et almindeligt vaskemiddel. Nogle gange er det nødvendigt at gentage behandlingen med galdesæbe. 

46. Mad, smør. 
Gnid smørpletten med galdesæbe og vask dernæst på sædvanligt program med almindeligt vaskemiddel. 

47. Mad, sodavandsis. 
Dryp lidt galdesæbe på pletten og vask tøjet i maskine på det sædvanlige vaskeprogram. 

48. Mad, sovs, tomatsovs på uld. 
Befugt pletterne med galdesæbe, lad galdesæben virke nogle minutter og vask sæben forsigtigt ud ved almindelig håndvaskning. 

49. Mad, æggeblomme. 
Æggeblomme fjernes straks med en stærkt sugende klud og tøjet skylles med KOLDT vand. 

50. Mad, æggehvide. 
Vask ud med KOLDT vand, gnid pletten med galdesæbe og vask derefter på sædvanligt vaskeprogram. 

51. Menneske, blod. 
Blod koagulerer, derfor skal det inden det størkner vaskes ud med rigelig KOLDT vand, gnid derefter pletten ind med galdesæbe og vask til sidst tøjet i vaskemaskine på sædvanligt vaskeprogram.