Pleje af Møbler og Døre

1. Døre, pleje af mørkt lamineret døre. 
A. Brug et universal og fedtløsende rengøringsmiddel til den daglige rengøring. 
B. Er døren ulakeret kan den naturlige farve og træstruktur fremhæves med Shiny French Polish fra Reinholt. De fleste trædøre er imidlertid lakerede og et dybdevirkende middel som Shiny har ingen effekt.
C. Ønskes en blank skinnende overflade på en lamineret og lakeret dør, kan den poleres med polermiddel. Det danske firma Axolin har fremstillet en selvpolerende Polish med silikone som kan anvendes til alle typer malet træværk foruden polerede, lakerede og cellulosebehandlede møbler, døre og paneler og meget andet. Denne polish er absolut fedtfri og efterlader en beskyttende hinde. 

2. Døre, pleje af lyst lamineret træ. 
A. Brug universal og fedtløsende rengøringsmiddel. 
B. Reinholt Kemiske Fabrikker fra Randers har fremstillet et rense og polermiddel til alle lyse træsorter som f.eks. Ask, Birk, Bøg, Fyr og Laminat. Start med at rense de specielt snavsede steder med Akro Polish på ren blød klud. Gnid til døren er helt ren og vend i processen kluden flere gange så den altid er helt ren. 
C. Påfør herefter Akro Polish i et tyndt lag over hele døren og efter ca. 1 timer aftørres eventuelt overskydende Akro Polish og døren efterpoleres. 

3. Døre, lyst ubehandlet, voks- og ludbehandlet trædøre. 
A. Brug universal og fedtløsende rengøringsmiddel eller trærens. 
B. Er der meget gammelt voks og olie på døren fjernes dette med en trærens, som er et universal rengøringsmiddel til daglig rengøring, med den effekt at fedt og smuds hurtigt opløses fra træfladerne. 
C. Reinholt har fremstillet en flydende voks til pleje og vedligeholdelse af nordiske træsorter: Ask, Birk, Bøg, Eg og Fyr. Eventuelle pletter fjernes med fint sandpapir eller slibepude, derefter påføres Reinholts Olden Møbelvoks i et tyndt lag med en klud. Overfladen efterpoleres efter bare et par minutter med en klud og børste. 

4. Døre, rengøring af malede døre. 
A. Brug universal og fedtløsende rengøringsmiddel. 
B. Ønskes en blank skinnende overflade på en malet dør kan den poleres med polermiddel. Axolin har fremstillet en selvpolerende Polish med silicone som kan anvendes til alle typer malet træværk foruden polerede, lakerede og cellulosebehandlede møbler, døre og paneler og meget andet. Denne polish er absolut fedtfri og efterlader en beskyttende hinde. 

5. Dørhåndtag, metal. 
A. Aluminiumshåndtag rengøres med et almideligt rengøringsmiddel.
B. Dørhåndtag af kobber, messing og stål kan rengøres med et metalpudsecreme. Metalpudsecremer indeholder et svagt slibemiddel og er velegnet til nye såvel som antikke ting. 

6. Dørhåndtag, sort bakalit. 
A. Gamle sorte bakalit håndtag kan let rengøres med det er en næsten umulig opgave, at få dem til at se ud som nye. Start med at rengøre dårhåndtagene i et godt universalrengøringsmiddel, grundrens eller et andet produkt, matte men rene håndtag kan pudses med et møbelpolish produkt f.eks. Axolin Polish med silicone.

7. Lædermøbler. 
Lædermøbler skal behandles i to skridt. Første er at rengøre lædderet, dernæst skal det imprægneres. 
A. Lædermøbler kan rengøres og indfedtes med en fed gang sæbespåner eller rengøres med en professionel lædersæbe fra f.eks. Ulrich natürlich, et produkt som kan anvendes til alle typer møbellæder. 
B. Efterbehandling af læder sker med læderbalm som påføres i et meget tyndt lag. En læderbalm tilfører naturlige olier til læderet og imprægneres og konserveres, så fremtidig udtørring forhindres, ligesom krakelering og farvetab stoppes. 
Læs mere i afsnittet: Skind og læder.

8. Træmøbler, ubehandlet, voks- og ludbehandlet. 
A. Rens møblet med trærens som opløser fedt og smuds, men ved brug af trærens åbnes træets porrer, hvorfor en efterbehandling er nødvendig. 
B. Som efterbehandling af lyse nordiske træsorter anbefales Bio Olie, Plejeolie eller Plejeolie med et farvepigment som svarer til træets type. 

9. Træmøbler, Fyr. 
A. Rens møblet grundigt med Reinholt Trærens, som er et universal rengøringsmiddel til daglig møbel rengøring. Trærens opløser effektivt fedt og smuds, men træets porrer åbnes ved behandlingen så en efterbehandling er nødvendig. 
B. Er overfladen lakeret anvendes Akro Polish til efterbehandling. Akro Polish er et rense og polermiddel til alle lyse træsorter fremstillet af Reinholt 
C. Er overfladen ubehandlet, voks eller ludbehandlet anvendes Reinholt Olden Møbelvoks, som er en flydende voks til pleje og vedligeholdelse. 

10. Træmøbler, lakeret lyst træ. 
A. Rens møblerne med en trærens hvis et universal rengøringsmiddel ikke er tilstrækkelig. Trærens opløser alt fedt og smuds, men samtidig åbnes træets porrer ved behandlingen og efterbehandling er derfor nødvendig. 
B. Lakerede lyse træmøbler efterbehandles med Akro Polish, som er et rense og polermiddel til alle lyse træsorter som f.eks. ask, birk og fyr. Behandlingen afsluttes med en polering. 

11. Træmøbler, lakeret mørkt træ. 
A. Rens møblerne med en trærens eller et universal rengøringsmiddel til daglig møbel rengøring. Vær opmærksom på at ubehandlede træmøbler suger fugt og der er risiko for at træet vil rejse sig. Bruges en trærens opløser alt fedt og smuds, men samtidig åbnes træets porrer ved behandlingen og efterbehandling er derfor nødvendig. 
B. Lakerede mørke træmøbler efterbehandles med Reinholt Shiny, som er et rense og polermiddel til alle mørke træsorter som f.eks. eg, kirsebær, mahogni, nød, palisander m.m.. Behandlingen afsluttes med en aftørring og efterpolering. 

12. Træmøbler, ludbehandlet. 
A. Rens møblet med trærens eller et universal rengøringsmiddel til daglig møbel rengøring. Trærens eller universal rengøringsmidler opløser fedt og smuds, men træets porrer åbnes ved behandlingen og efterbehandling er derfor nødvendig. 
B. Ludbehandlet træmøbler efterbehandles med Reinholt Olden Møbelvoks, som er specielt velegnet til lyse nordiske træsorter fx ask, birk, bøg, eg og fyr. 

13. Træmøbler, Maghoni, Nød og Palisander. 
A. Træmøbler i mørke træsorter behandles med Reinholt Shiny, som er et rense og poleringsmiddel til alle mørke træsorter eg Maghoni, Nød og Palisander. Overfladen renses med shiny, kluden vendes mange gange og når overfladerne er rene påføres Shiny over hele overfladen hvor overskydende polermiddel aftørres efter 1 time hvor møblet poleres. 
B. Palisander kan med fordel behandles med Burma Palisanderolie, som i højere grad end Shiny genskaber palisandermøblernes naturlige farve og glød. 

14. Bordplade af skiffer og granit. 
A. Rengøringen og behandlingen foregår i to skridt. Overfladen dybderenses et alkalisk sæbe- og fedtløsnende rengøringsmiddel. Sidder skidtet i dybden kræves en dybderensning med f.eks. med en krafiig kalkfjerner, hvorefter bordpladen aftørres flere gang med rent vand. Hvis du anvender et afkalkningsmiddel er der altid en risiko for at det kalk som der eventuelt måtte være i netop den stenoverflade, som dit bord har, vil opløses. Tjek med fabrikanten om dit stenbord indeholder kalk før du starter behandlingen. 
B. Efterbehandlingen sker med et voks eller sæbeholdig middel som trænger ind i overfladens fine porrer. Overfladen bliver vand- og smudsafvisende og fremstår med en dybdeglans der fremhæver overfladens struktur.