Rene hvidevarer

1. Filtre til emhætte. 
Filtrene i emhætten bliver fedtet af mados og er grobund for bakterier, derfor skal filtrene med jævnlige mellemrum rengøres. 
A. Den mest effektive metode er, at lægge risten øverst i opvaskemaskinen og lade den blive vasket sammen med det andet service og bestik. 
B. Har du ingen opvaskemaskine lægges filterne i blød i varmt vand tilsat fedtopløsende opvaskemiddel / sulfo.

2. Glaskeramiske kogeplader. 
A. Den næsten rene glaskeramiske overflade rengøres med en hårdopvreden karklud, derefter bruges en glasrens til at fjerne striber. 
B. Sidder skidtet godt fast kan du fra Ulrich natürlich få en skurecreme med wienerkalk, som fjerner også fastsiddende skidt uden at ridse overfladen. Bruge skurecremen dagligt sammen med et par stykker køkkenrulle.
C. Har du ikke Ulrich skurecreme, men har anskaffet Ulrich pletfjerner kan den anvendes. Pletfjerneren fjerner selv vanskeligt snavs, som fastbrændt mælk med bare pletfjerner, vand og en svamp eller køkkenrulle.

3. Hvidlakerede overflader.
 
Ovnlåger og andre hvidlakerede overflader bliver stribet hvis rengøringsvandet er urent eller indeholder for meget sæbe. Striberne fjernes lettest fra overfladen ved at overtørre fladen med en lunken hård opvredet microfiberklud til glas. Kluden vrides op i rent vand eventuelt tilsat med bare en enkelt eller to dråber universal rengøringsmiddel. Der findes mange forskellige typer microfiberklude, mest almindelig er universalkluden til aftørring af støv også kaldet inventarklud. En microfiberklud til glas også kaldet en glasklud et meget fin masket og er helt glat i overfladen.

4. Kobber greb, rør o.lign. 
Almindelige rengøringsmidler kan rengøre overfladerne, men ikke gøre dem skinnende blanke. Der findes flere metalpudsecremer som er velegnet til forskellige metaltyper f.eks. kobber, messing, tin og stålgenstande, såvel antikke som nye ting. I alle tilfælde hældes lidt af produktet på en klud og gnides / pudses indtil genstanden er blank. Slut med polering med en ren blød klud.

5. Køleskabet lugter. 
A. Lugten i køleskabet strammer fra bakterier. Vask alle flader af med et universal rengøringsmiddel og efterfølgende overtørre overfladerne med en opløsning med klorin. 
B. Til rengøring kan du med fordel anvende et produkt med salmiak eller et rengøringsmiddel til blanke overflader. Alle overflader som kan komme i direkte kontakt til fødevarer skal afskylles med rent vand. 
C. Ulrich Natürlich har udviklet en økologisk universal rengøring med Citrus, som er særdeles fedtopløsende og efterlader en behagelig og frisk naturlig duft.

6. Mikrobølge ovnen. 
A. Fastsiddende skidt fjernes ved at smøre pletterne med koncentreret fedtopløsende rengøringsmiddel. 
B. Fastsiddende skidt på den roterende glasplade fjernes ved at smørre glaspladen ind i brun sæbe, hvorefter pladen lægges i en plastikpose og næste dag kan glaspladen skylles ren. I stedet for brun sæbe kan også grundrens bruges.
C. Fastsiddende skidt på den roterende glasplade fjernes med skurecreme og en køkkensvamp. 
D. Fastsiddende skidt på den roterende glasplade fjernes med en tur i opvaskemaskinen.

7. Ovn, fastbrændt skidt på bageplade og brødriste. 
A. Varm bagepladen og brødristen så den er varm, men ikke brændende, stil den derefter i blød i brun sæbe. Lad sæben virke en times tid og afvask med rent vand. Alternativt til brun sæbe kan grundrens anvendes.

8. Ovn, fastbrændt skidt på lampe. 
Glaskappe ved ovnens lampe fjernes med skruetrækker eller løsnes fra beslag. 
A. Glasset skures med skurecreme på en grydesvamp. 
B. Kom glasset i opvaskemaskinens bestikskuffe og vask sammen med service og bestik.

9. Ovn, fastbrændt stænk på ruden.
A. Fastbrændt skidt kan fjernes med et barberblad eller en vindueskniv fra f.eks. Unger.
B. På mange ovne kan glaspladen fjernes ved at dreje to skruer. Varm glaspladen op med rindende varmt vand og læg derefter glaspladen i blød i brun sæbe i en times tid og vask fedt og skidt af med rent vand. 

10. Kalk, afkalkning af kaffemaskine, exprezzomaskiner o.a.
Til afkalkning af kaffemaskiner må kun anvendes specialmiddel og ikke almindelig kalkfjerner. 
A. Til afkalkning kan anvendes forskellige syrer f.eks. citronsyre.
B. Flere fabrikater anbefaler mælkesyre i stedet for citronsyre og en enkelt fabrikant går så vidt, at de skriver at garantien for deres maskine bortfalder, hvis andet end mælkesyre anvendes. Mælkesyre er mild mod naturen og alligevel et overordentligt effektivt afkalkningsmiddel. Ulrich natürlich laver et økologisk mælkesyre afkalkningsmiddel og i øvrigt kun koster en brøkdel af de special produkter samme fabrikant anbefaler.

11. Strygejern, belægninger.
A. Tilkalkning af dampstrygejern undgås ved brug af demineraliseret vand. 
B. Belægninger på strygejern fjernes med et afkalkningsmiddel til kaffemaskiner.

12. Rustfrie ståloverflader.
A. Den relativt rene overflade gøres blank med vinduesspray og aftørring med fnugfri klud.
B. Plejeolien til rengøring og pleje af stål fjerner effektivt smuds, fingeraftryk og skjolder fra andre rengøringsmidler og danner en beskyttende hinde, der efterfølgende letter den fremtidige rengøring. Ved rengøring vendes kluden flere gange. Overfladen efterpoleres med en tør klud.

13. Stænkplade i glas.
Stænkpladen bliver let stribet. Gør glaspladen ren med et universal rengøringsmiddel eller opvaskemiddel efterfuldt af et vinduesblank produkt, som sprøjtes på og eftertørres med fnugfri klud eller køkkenrulle, så bliver glaspladen helt blank og uden striber.

14. Stænkplade i stål.
A. Kraftigt smuds og mados fjernes med effektiv og fedtopløsende universal rengøringsmiddel eller opvaskemiddel.
B. Efterbehandling med plejeolie som ved punkt 12

15. Opvaskemaskinen lugter.
A. Tøm bundfilteret for madrester og check om der sidder madrester i de roterende arme. Fedt og kalk sætter sig i alle opvaskemaskinens kroge specielt i bundfilteret. Smuds og aflejringer nedsætter maskines effektivitet.
B. Check bundfilteret og skyl det under vandhanen. Undgå at lugten opstår, ved at holde opvaskemaskinen vedlige, derfor bør filteret skrues af en gang om ugen. 
C. Lad lågen stå på klem, så maskinen ikke kommer til at lugte indeklemt og muggen.
D. Afhængig af mængden af kalk i dit drikkevand og hvor meget opvaskemaskinen bruges skal opvaskemaskinen afkalkes 2-4 gange om året enten med almindelig citronsyre eller specialtabs til maskinrengøring. Det tyske firma Ulrich Natürlich har udviklet en økologisk tabs til rengøring og afkalkning af opvaskemaskiner.

16. Vaskemaskinen, sæberester sæbeskuffe.
A. Træk sæbeskuffen ud og læg den i blød i varmt vand eventuelt tilsat eddike.
B. Vaskepulver kan let sidde sig fast i vaskeskuffen, specielt hvis der bruges mere end den anbefalede mængde. Er problemet gentagen kan man med fordel skifte til et flydende vaskemiddel.
C. Ulrich Natürlich har udviklet et økologisk og meget drøjt flydende vaskemiddel. Det flydende vaskemiddel hældes i beholderens låg som efterfølgende placeres i maskinen mellem vasketøjet, på denne måde undgås det helt at bruges sæbeskuffen.