Gulvtæpper og stofmøbler

Bliver der spildt på møbler og gulvtæpper er hurtig afhjælpning vigtig for at forhindre at farve trænger ind i stoffets fiber. For langt de fleste pletters vedkommende består førstehjælpen i aftørring og lokal vask med koldt vand. Du kan også skimme listen herunder igennem måske kan du med det samme lave førstehjælp og slutrengøring i samme omgang. Alle møbler og tæpper kan som udgangspunkt tåle vand. 

1. Almindelig smuds. 
A. Almindelig skidt og smuds kan opløses med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i lunkent vand. 
B. Til store områder kan man med fordel leje en tæpperenser i enten et byggemarkedet eller hos farvehandleren. Sammen med tæpperenseren skal du bruge en smudsopløsende sæbe. 1 liter tæpperens rækker typisk til 1-200 m2. 

2. Brændeovn, aske. 
A. Sæt støvsugeren på maximum og sug asken væk.
B. Pletter fra aske fjernes med et almindelig tekstilvaskemiddel eller tæpperens.

3. Brændeovn, sod. 
Fjern pletten ved at opløse den med en pletfjerner, som fordeles jævnt på pletten. Lad pletfjerneren virke et stykke tid inden pletfjerner og plet vaske bort med almindelig rent vand eventuelt tilsat lidt universal rengøringsmiddel.

4. Drikkevarer, cola. 
Pletter fra cola og andet sodavand fjernes med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i lunkent vand. Fugt og vask pletten uden at gennemvædde gulvtæppet. 

5. Drikkevarer, hvidvin. 
Hvidvin kan giver pletter på gulvtæppet, men de kan fjernes med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i lunkent vand. Om vaskemidlet er pulver eller flydende er underordnet, når det først er opløst. 

6. Drikkevarer, juice. 
Pletter fra juice uanset typen fjernes med Galdesæbe. Gnid pletten med galdesæbe som opløser pletten og fjern resterne med rent vand. 

7. Drikkevarer, kaffe og cacao. 
A. Pletter fra kaffe og cacao fjernes med gladesæbe. Gnid pletten med galdesæbe, som er et flydende produkt og fjern resterne med rent vand. 
B. Glycerin, som er rent fedtstof hælde på den stadige våde kaffeplet eller cacaoplet og farvestoffet bindes i glycerinen, som efterfølgende fjernes med almindelig vand eventuelt tilsat lidt textilvaskemiddel. 

8. Drikkevarer, mælk. 
Pletter fra mælk og mælkeprodukter fjernes med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i vand. Brug dit almindelige vaskemiddel til tøjvask uanset om det er flydende eller pulver, det er ikke nødvendigt at bruge pletfjernermidler. 

9. Drikkevarer, rødvin. 
Rødvinspletter kan være vanskelige at fjerne, derfor er en hurtig forebyggende handling at foretrække. Farvestoffet i rødvin indgår i kemisk forbindelse med gulvtæppets fibre. Denne forbindelse skal undgås eller brydes. 
A. Straks efter skaden er sket duppes det stadigt flydende rødvin væk med køkkenrulle eller sugende klud, undgå at gnide og lad være med at vaske pletten. Fugt hele det ramte område med re glycerin. Glycerin er et rent flydende fedtstof. Glycerinen binder rødvinens farvestof og i stedet for en våd rødvinsplet, har vi nu fået en rød fedtplet. Fedtpletter som fjernes på samme måde som almindelig fedt på gulvtæpper. 
B. Gnid den stadig fugtige plet med galdesæbe eller andet pletrensemidde. 

10. Drikkevarer, sodavand. 
Pletter fra sodavand fjernes med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i lunkent vand. 

11. Drikkevarer, the. 
A. Kom glycerin på den stadig våde theplet. Farven fra te bindes i glycerinen, som efterfølgende optørres og området vaskes med vand eventuelt med lidt opløst vaskemiddel. 
B. Tørre thepletter opløses med galdesæbe pletfjerner, suges op med trækpapir eller tør sugende klud og gnubbes efterfølgende med en fugtig klud.

12. Drikkevarer, øl. 
Pletter fra øl uanset type, farve og styrke fjernes med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i lunkent vand. 

13. Farve, maling, acrylmaling. 
Pletter fra acrylmaling skal fjernes mest det samme. 
A. Vask den stadige fugtige plet med et regnøringsmiddel og gerne med salmiak.
B. Indtørrede acrylpletter lader sig som udgangspunkt ikke fjerne. 

14. Farve, maling, oliemaling. 
A. Pletter fra oliemaling fjernes med terpentin. Problemet med terpentin er imidlertid det, at terpentin også kan oplyse lim, maling og kunststoffer. Prøv derfor at et usynligt sted f.eks. bag en dør, under en reol for at se om gulvtæppet opløses. 
B. Mindre effektivt men alligevel virksomt er almindelig håndrens f.eks. Plum håndrens

15. Farve, maling, vandbaseret maling. 
Vandbaseret maling fjernes med det samme med almindelig vand.

16. Farve, maling, træbeskyttelse. 
A. Træbeskyttelse er vanskeligt at fjerne fra et gulvtæppe, men opløsningsmidlet terpentin kan fjerne pletter, men også gulvtæppet og lim. Derfor prøves først et usynligt sted bag en dør eller et andet sted.
B. Plum håndrens eller grundrens kan i et vist omfang opløse pletten fra træbeskyttelsen, afhængig af produkt, fabrikat o.lign.

17. Farve, blæk. 
Fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Midlet er meget effektivt, men der skal udvises den største forsigtighed, da terpener kan opløse visse kunststoffer. Så for ikke at ødelægge dit gulvtæppe prøves midlet på et ikke synlig sted. 

18. Farve, kuglepen. 
Fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Forsigtigt, da disse midler også kan opløse visse kunststoffer. Prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tæppet. 

19. Farve, skosværte. 
Pletter fra skosværte fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Vær opmærksom på, at terpener kan opløse visse kunststoffer. Prøv derfor først midlet på et ikke synlig sted på tæppet. 

20. Farve, tusch. 
Der findes mange forskellige typer tusch, men generelt kan et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring klare problemet, men der skal udvises den største forsigtighed, da terpener foruden at opløses tuschpletten også kan opløse visse kunststoffer. Prøv derfor midlet på et ikke synlig sted på tæppet inden pletten behandles. 

21. Græs. 
Græs på gulvtæppet fjernes ved at gnide græspletten med galdesæbe

22. Jord. 
A. Lad det fugtige jord tørre og støvsug derefter gulvtæppet. 
B. Skjolder af jord fjernes ved vask med et almindeligt tekstilvaskemiddel, og i mere vanskelige tilfælde kan pletten fjernes ved at gnide den flydende galdesæbe. 

23. Jordslået. 
Er gulvtæppet jordslået gnides pletten med den flydende galdesæbe, alternativt kan en god pletfjerner fjerne pletten. 

24. Klæbe, asfalt og tjære. 
Pletter fra asfalt og tjere fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Vær opmærksom på, at terpener kan opløse visse kunststoffer. Prøv evt. først midlet på et ikke synlig sted på tæppet. 

25. Klæbe, tyggegummi. 
Tyggegummi fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Terpener kan opløse visse kunststoffer, så prøv først midlet på et ikke synlig sted på gulvtæppet. 

26. Klæbe, voks. 
Pletter fra voks fjernes med et kraftigt rengøringsmiddel med terpener, f.eks. Ulrichs Orangerengøring. Terpener kan opløse visse kunststoffer, så for en sikkerhedsskyld bør du prøve midlet på et ikke synlig sted på tæppet. 

27. Kosmetik, creme. 
Har du spildt creme, solcreme fjernes det med almindelig pletfjerner opløst i vand.

28. Kosmetik, hårfarve. 
Der findes mange forskellige typer hårfarve, naturlige og kemiske, så et entydigt svar kan være vanskeligt at give. Generelt bør pletten fugtes med en pletfjerner og pletten holdes fugtig i 15-20 minutter så den får tid til at virke. Efter nogen tid fjernes den opløste plet med rent vand eventuelt suppleret med et vaskemiddel.

29. Kosmetik, læbestift. 
Læbestift fjernes ved at indsmørre pletten med flydende galdesæbe, som skal have tid til at virke. Vask derefter tæppet med rent vand eventuelt suppleret med et vaskemiddel. 

30. Kosmetik, mascara. 
Mascara fjernes på samme måde som læbestift eventuelt kan galdesæbe erstattes med almindelig pletfjerner opløst i vand.

31. Kosmetik, neglelak. 
A. Opløsningsmidlet for neglelak er acetone, men acetone kan opløse visse kunststoffer. Nogle gulvtæpper indeholder imidlertid kunststoffer, så prøv på et lille usynligt område bag en dør eller lignende for at se om tæppet tager skade. 
B. Nogle neglelak typer kan opløses ved iblødlægning i vand tilsat almindelig pletfjerner

32. Mad, chokolade. 
Chocolade pletter på gulvtæppet fjernes med enten galdesæbe eller en pletfjerner. Fugt pletten medgaldesæben eller pletfjerneren og lad midlet få tid til at virke en tid inden området tørres efter med en fugtig klud. 

33. Mad, dressing. 
Pletter fra dressing uanset type fjernes med enten den flydende galdesæbe eller en pletfjerner. Rengøringsmidler skal have tid til at virke inden pletten tørres efter med en fugtig klud. 

34. Mad, fedtplettet. 
Fedtpletter på gulvtæppet fjernes ved at gnide dem med galdesæbe, lad derefter galdesæben virke 15-20 minutter og tør efter med en fugtig klud. 

35. Mad, frugt. 
Pletter fra de fleste typer frugt kan fjernes med enten flydende galdesæbe eller en pletfjerner. Området fugtes med galdesæben eller pletfjerneren og midlet skal have lov til at nogen tid inden det tørres efter med en fugtig klud. 

36. Mad, ketchup. 
Ketchup pletter fjernes ved at indgnide dem med galdesæbe eller en pletfjerner. Lad plettet forblive fugtig nogen tid inden pletten tørres efter med en fugtig klud. 

37. Mad, marmelade. 
Pletter fra marmelade, syltetøj og gele fjernes med galdesæbe eller pletfjerner. Fugt pletten og lad midlet få tid til at virke og tør efter med en fugtig klud. 

38. Mad, mælkeprodukter. 
Pletter fra mælk og andre mælkeprodukter fjernes med et almindeligt tekstilvaskemiddel opløst i lunkent vand. 

39. Mad, madolie. 
Pletter fra madolie fjernes med galdesæbe eller pletfjerner. Lad midlet få tid til at virke og tør derefter området med en fugtig klud. 

40. Mad, rødbedesaft. 
Pletter fra rødbedesaft, rødkål og ligende fjernes ved at gnide pletten med galdesæbe eller pletfjerner, hvorefter midlet skal have tid til at virke. Efter nogen tid tørres området efter med en fugtig klud. 

41. Mad, smør, smørklatter. 
Pletter fra smør fjernes med galdesæbe eller pletfjerner. Lad midlet få tid til at virke på smørklatten og tør efter med en fugtig klud. 

42. Mad, sodavandsis, flødeis. 
Pletter fra is uanset om det er sodavandsis eller almindelig flødeis fjernes med vand tilsat et almindeligt tekstilvaskemiddel. Indeholder pletten desuden chocolade anbefales galdesæbe eller pletfjerner. 

43. Mad, sovs. 
Sovs på gulvtæppet fjernes ved at gnide galdesæbe på pletten eller ved at hælde eller sprøjte et pletfjerner på pletten. Lad altid et pletfjerner middel få tid til at virke inden området tørres efter med en fugtig klud. 

44. Mad, æg. 
Æg koagulerer på samme måde som blod, derfor fjernes æg fra tæpper med KOLDT vand og ikke lunken eller varmt.

45. Olie, smøreolie, kædeolie. 
Olie på gulvtæppet fjernes med galdesæbe eller pletfjerner. Fugt pletten og lad midlet få tid til at virke inden området tørres efter med en fugtig klud. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen.