Rent køkkenudstyr og service

1. Gryder, fastsiddende madrester. 
Fastsiddende kartofler, ris, pasta og andet fjernes effektivt med en grydesvamp i enten kunststof eller med en metal grydesvamp. Hvad angår metal grydesvampen, så vær opmærksom på, at kun gryder i rent metal og uden belægning kan tåle denne form for rengøring. Et yderst effektivt middel er en flydende skurecreme som sprøjtes i gryden og normalt vil det sammen opvaskebørsten fjerne det fastsiddende skidt, kniber det så udskift opvaskebørsten med en grydesvamp 

2. Gryder, blanke gryder. 
Er dine gryder blevet matte eller er der rande fra vand, vandstænk, så kom vask gryderne i opvaskemaskinen. Langt de fleste gryder kan uden problem tåbe en tur i opvaskemaskinen, men tjek for en sikkerhedsskyld hvad fabrikanten siger. Når du vasker gryder i opvaskemaskinen skal du kun fjern kun det værste skidt inden gryden sættes i maskinen, på den måde sparer du masser af vand og gryderne bliver som nye. Nogle håndtag på grydelågene kan skrues af, det vil jeg anbefale, da de har en tildens til at kan blive matte. 

3. Støbejernsgryde. 
Brug aldrig sulfosæber til støbejern. Fastsiddende madrester fjernes med en grydesvamp. 

4. Opvaskemaskine, mat service. 
Afspændingsmiddel har den funktion, at det nedbryder overfladespændingen i skyllefasen hvorved servicet bliver blankt.

A. Får du matte kalkpletter på dine glas og service efter en tur i opvaskemaskinen tyder dette på at doseringen af afspændingsmiddel skal øges. I de fleste opvaskemaskiner fylder du afspændingsmiddel på i lågen og ofte kan du dreje enten påfyldningsstudsen eller på en knap ved siden af påfyldningsstedet. Er der klæbrige spor på servicet skal doseringen af afspændingsmiddel reduceres. 
B. Virker ovenstående ikke, så vil jeg vælge et andet fabrikat som måske er mere effektivt. 

5. Klæbrige sløringer på porcelæn.
Har glasset og porcelænet klæbrige sløringer på overfladen når et kommer ud af opvaskemskinen er det en indikation på at doseringen af afspændingsmiddel skal reduceres.

6. Industriopvaskemaskine.
I mange firmaer og institutioner står der en hurtigt vaskende industri opvaskemaskiner i køkkenet. Nogle industriopvaskere har automastisk doseringsanlæg, men andre fungere med opvasketabs. Hvis bestik og servicen ikke er rent, når opvaskevaske programmet er slut, typisk vil der være rande fra kaffe og the og bestikket er ikke skinnende rent, så ligger problemet ofte i opvasketabsene. De almindelige opvasketabs opløses langsommere end industri opvasketabs, så de kan ikke nå at virke inden programmet er færdigt. 

Industri opvasketabs er mindst lige så effektive som 2 eller 3 farvede opvasketabs med eller uden rød kugle i midten. Det er ikke farven eller skriberne som virker men selve indholder at opvasketabsene.

7. Husholdningsopvaskemaskine.
Kører udtræksnettene rigtig træls, så kan det skyldes at der i de metalprofiler, hvori hjulene til kører ligger et lag hvidt pulver. Dette pulver er et uvirksomt fyldstof tilsat de opvasketabs du bruger. Skift til et andet fabrikat eller skift til industri opvasketabs. Industri opvasketabs kan anvendes i alle maskintyper både de hurtigtvaskende industrimaskiner og husholdningsmaskinerne. Glem alt om, at der på maskinen er et klistermærke hvor der står at maskinen er tilpasset et bestemt fabrikat. 

Privat har vi oplevet, at nettene næsten ikke kunne køre hverken frem eller tilbage, derfor skiftede vi til industri opvasketabs og efter bare 4 gange med almindelig opvask forsvandt det hvide pulver og opvaskemaskinen ser i dag ud som ny. Vores maskine er efterhånden 12 år gammel og den har i de sidste 6-7 år kørt perfekt med industri tabs i stedet for dem, der er anbefalet på klisermærket.

8. Tekrus og kaffekopper
Rande fra tekrus og kaffekopper kan fjernes på forskellige måder.
A. Kom lidt groft salt i kruset eller koppen og skrub med et par fingre eller en grydesvamp.
B. Kom et par dråber skurepulver eller skurecreme i kruset og skrub med et par fingre eller en grydesvamp.

9. Termokander
Lugter termokanden fælt eller kan du ikke gøre den ordentlig ren, så kom en opvasketabs i termokanden og fyld den op med kogende vand og lad den trække i 20-30 minutter. Termokanden skylde grundigt i rent vand flere gange efter rengøringen